شرح هیرو
هیرو در لغت به معنای «گل ختمی» و «پیشرو» است و در فرهنگ لاتین به معنای «قهرمان» (از نظر ما هیرو آن قهرمانی است که در درمان مشکلات و اختلالات روانی خود ممارست میکند و با نزدیک شدن به هنر بر آن فائق می آید).
«هیرو» نام گروهی است متشکل از شش نفر از دانشجویان کارشناسی ارشد گرافیک (ارتباط تصویری) که تحت حمایت انجمن علمی مؤسسه آموزش عالی ناصرخسرو (گروه هنر) در راستای همکاری با گروهها و همایشها و انجام فعالیتهایی در حوزه روانشناسی تشکیل شده است. این گروه نوپا که هر کدام از اعضای آن در رشته خود تجربیات و فعالیتهای انفرادی متعددی داشتهاند، در نظر دارد در ژانر و بستری متفاوت و جدید با پیشزمینه و اطلاعات روانشناسی آثاری با مدیاهای مختلف خلق کند تا بدین وسیله برای طیف وسیع و عموم مردم با زبان هنر که زبانی ملموس، جذاب و قابل فهمتر است مشکلات و اختلالات روانی افراد را به گونهای دیگر بیان کند. هدف از بهکارگیری زبان بصری، کاربردیتر و قابل درکتر شدن تحقیقاتی است که در جهت رفع ناهنجاریهای روانی مردم صورت میپذیرد.
فعالیتها
گروه هیرو از ابتدای سال ۱۳۹۵ با هدف تمرکز بر ارتباط دنیای هنر با حوزههای درمان خصوصاً درمان روان شکل گرفت. در جهت تحقق مسیر در این ارتباط برای هر چه بیشتر ملموس کردن این ایده شروع به تحقیق در زمینه بیماریهای روانی کردند و با مشورت با جناب آقای دکتر سید کاظم ملکوتی، جناب آقای دکتر امیر شعبانی و جناب آقای دکتر بهنام شریعتی در این زمینه به اطلاعاتی دست یافتند که مکمل تجربههای شخصی شد و طی این جلسات مشاوره، پرداختن به اختلال دوقطبی موضوعیت یافت.
با مطرح شدن موضوع دو قطبی هر کدام از اعضای گروه شروع به طراحی اتودهایی برای پوستر کردند و بعد از پردازش ایده و بازسازی، با مشورت گروهی طراحی پوسترها به مرحله اجرا رسید که در طراحی این پوسترها بعضی به این بیماری به صورت شخصی نگریسته و خود را به جای بیمار فرض کردند و بعضی از نقطه نظر اجتماعی و با ایدهی انگزدایی از این بیماری به بیان موضوع پرداختند. روند این طراحی سه ماه به طول انجامید. گروه هیرو طی جلساتی که با حضور دکتر ملکوتی (رییس محترم مؤسسه آموزش عالی ناصر خسرو)، دکتر شعبانی (دبیر علمیمحترم اولین کنگره اختلالات خلقی) و دکتر شریعتی (دبیر اجراییمحترم اولین کنگره اختلالات خلقی) و با راهنماییهای دکتر مهرنگار (مدیر محترم گروه هنر مؤسسه آموزش عالی ناصرخسرو) برگزار شد به ویرایش و انتخاب پوسترها و تصمیماتی برای استفاده از مدیومهایی مانند ویدئو و نقاشی رسیدند و گروه برای اولین کنگره اختلالات خلقی که در بهمن ماه ۱۳۹۵ برگزار میشد برنامهریزی و تصمیمات لازم را اتخاذ کردند.
در هفته های پایانی دی ماه ۹۵، گروه با هدف انگزدایی و هر چه بیشتر دیده شدن این بیماری در جامعه تصمیم به توزیع طرح پوسترها از طریق چاپ روی پیکسل و ماگ گرفت. تعداد پوسترهای نهایی شده برای کنگره به دلیل محدودیت مکان و تصب آن از چهل و چهار عدد به سی عدد تقلیل یافت و با چاپ روی فوم برد برای نصب آماده شد. روز اول کنگره استقبال بینظیری از طرف جامعهی روانپزشکان شرکت کننده در کنگره، از طراحی پوسترها و عملکرد گروه شد و گروه از اینکه این ارتباط برقرار شده و به هدف کمی نزدیک شدند خرسند بودند. در روز دوم، گروه با پیشنهادهای همکاری با بیمارستانها و مراکز درمانی و بخش دارو درمانی و رواندرمانی روبه رو شد که فرصت و تجربه جالبی برای گروه رقم خورد؛ گروهی که دغدغه اصلیاش اهمیت بخشی به مسئلهی هنر درمانی خصوصاً رواندرمانی بود. البته تشویقها و حمایت جناب دکتر احمدزاد کمک شایان توجهی بود که جای قدردانی بسیار دارد.
روز سوم کنگره محصولاتی که در زمینه شناخت بیشتر اختلال دوقطبی و با هدف انگزدایی طراحی شده بود همه با استقبال خوبی به دست مخاطبان رسید و گروه از تأثیر اجتماعیاش و از شرکت در کنگره انرژی دوچندانی گرفت. حضورجناب آقای فاتحپور (مدیرمحترم آموزش مؤسسه آموزش عالی ناصرخسرو) در غرفهی گروه هیرو و حمایت ایشان از گروه، از اتفاقهای خوبی بود که گروه در روز آخر تجربه کرد. حمایت و توجه اساتید و جامعهی روانپزشکان به گروه هیرو به عنوان اولین گروه هنری فعال در زمینه هنر درمان و مسائل روانشناختی دستمایهی درخشانی شد برای مسیری که گروه با اولین کنگره اختلالات خلقی تجربه کرد و با دلگرمی بیش از پیش ادامه خواهد داد.
ویدیو:
نام اثر: «چیزی برای پنهان کردن نیست من اختلال دوقطبی دارم…»
کاری از: شهره افضلی
لینک دسترسی به دانلود در سایت آپارات
نام اثر: انیمیشنی کوتاه در مورد اختلال دوقطبی
لینک دسترسی به دانلود در سایت آپارات