شادروان دکتر بیژن اعظم زنگنه در ۱۸ شهریور ماه ۱۳۲۸ در تهران متولد شد. پدرشان شادروان دکتر مسعود اعظم زنگنه (دکتر اقتصاد) و مادرشان شادروان شمس قاجار محتشم دولتشاهی، هر دو از خانوادههای پرسابقه ایران بودند.
او دوره دبستان را در مدرسه رحمت (فرخمنش بعدی) در خیابان مطهری، دبیرستان را ابتدا در کاظمزاده ایرانشهر و سه سال آخر را در دبیرستان هدف گذراند و در تمام این دوران شاگرد ممتاز بود. دکتر زنگنه دوره پزشکی عمومی را در دانشگاه شیراز و دوره تخصص اعصاب و روان (روانپزشکی) را نیز در همان دانشگاه طی نمود و سپس برای گذراندن دورۀ فوقتخصص «کودکان عقبماندۀ ذهنی» به دانشگاه اکسِتِر انگلستان عزیمت کرد. او پس از بازگشت به عنوان استادیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در بیمارستان امام حسین (ع) استخدام گردید و ضمن درمان بیماران به آموزش دانشجویان و دستیاران رشته روانپزشکی پرداخت.
دکتر بیژن اعظم زنگنه به واقع عاشق علم و دانش بود، به طوری که میتوان ایشان را حکیمی جامعالشرایط نامید؛ چرا که غیر از رشته تخصصی خویش، آگاهی وسیعی در زمینۀ همه رشتههای پزشکی داشته و مطالعات بسیاری در زمینه تاریخ، ادبیات، روانشناسی، جامعهشناسی، فلسفه، ریاضیات، موسیقی، جغرافیا، ورزش و هنرها انجام داده و به خوبی به آنها مسلط و آگاه بود. تسلط او به زبان و ادبیات انگلیسی به حدی بود که رمان زیبایی به نام «The Psychotragedy» را در آخرین اوقات عمر خویش به رشته تحریر درآورد. کتاب «دیباچهای بر اصول و مبانی روانپزشکی» که تحلیلی نقادانه بر کتاب DSM-IV میباشد نیز از آثار مکتوب اوست. ایشان دلبستگی عمیقی به شاهنامۀ فردوسی و غزلهای حافظ داشت و بسیار دیده میشد که مشغول مطالعه این دو اثر بزرگ و گرانقدر فارسی است. دکتر بسیار پایبند به اصول علمی بود و علیرغم تجربه فراوان هیچگاه توصیه شخصی در تشخیص و درمان بیماران ارائه نمیداد. علاقه او به مطالعه و آموزش به حدی بود که بنا به گفته یکی از مسئولین وقت بیمارستان، «هر وقت با دکتر زنگنه کار داشتیم یا در بخش مشغول تدریس بودند و یا میتوانستیم او را در کتابخانه بیمارستان در حال مطالعه پیدا کنیم».
وی با بیماران دلسوز، مهربان، آرام و قاطع، با دانشجویان پرحوصله، با دستیاران با رفتاری محترمانه و علاقمند، با همکاران روانپزشک با محبت و صمیمی و با پرستاران قدرشناس بود.
متأسفانه دکتر زنگنه در پی ابتلا به بیماری صعبالعلاج و تحمل چندینبار اعمال جراحی دردناک در بهمن ماه سال ۱۳۸۱ از دنیای فانی وداع کرد.
متن کامل کتاب The Psychotragedy برای انتشار در اختیار عموم قرار گرفت:
متن کامل کتاب The Psychotragedy را از اینجا دانلود کنید.